Blokkjeder og kryptovaluta – en sikrere digital fremtid

Blokkjede (Blockchain) kutter ut mellomledd, og øker sikkerheten og effektiviteten ved transaksjoner. Det er ventet at blokkjeder vil ha en stor påvirkning til fremtidens transaksjoner og verdier i markedet. At sikkerheten er så mye større enn dagens systemer vil gjøre at blokkjeder kanskje blir mer populært innenfor helsesektoren og andre store systemer som er avhengig av kryptering og sikkerhet av sensitiv data. Bildet under viser litt om hvordan en transaksjon fungerer ved hjelp av blokkjeder.

Image for post
Bruk av blokkjeder

Først må en forespørre en transaksjon, så går transaksjonen gjennom et P2P (peer to peer) nettverk bestående av forskjellige noder (tilkoblede datamaskiner). En verifisert transaksjon trenger ikke nødvendigvis bestå av pengesummer kryptovaluta, men kan også være kontrakter, informasjon, eller andre ting. Når transaksjonen er verifisert blir det laget en ny blokk på kjeden med data, dette er permanent og er vanskelig å endre i etterkant.

Kryptovaluta

Teknologien ved blokkjeder åpner muligheter for blant annet kryptovaluta. Dette er noe som har blåst seg utrolig mye opp i media i det siste, og blitt mer og mer populært og interessant. Kryptovaluta er penger, og kan overføres mellom brukere uten mellomledd, som for eksempel en bank. Det går direkte via partene. Det som er interessant og kanskje også litt skummelt med kryptovaluta er at det ikke er sporbart, så det blir i dag ofte brukt på deep web til å selge og kjøpe narkotika, våpen, og andre ulovlige varer og tjenester.

Bitcoin, Currency, Technology, Money, Cryptocurrency

Bitcoin

Den mest populære kryptovalutaen er Bitcoin. Verdien på Bitcoin overført til norske kroner har gått opp og ned, men etter den ble mer og mer populær gikk den stadig opp og skjøt for noen år siden fart. De som hadde investert i Bitcoin tjente utrolig mye penger, ofte snakk om hundretusener eller millioner. Bitcoin er også den eldste kryptovalutaen, og er i skrivende stund verdt over 316 tusen kroner per Bitcoin, sammenlignet med i underkant av 3000 kroner i 2015. 

Mange tror at Bitcoin og andre kryptovalutaer vil endre måten vi håndterer transaksjoner på, men fremtiden er stor og usikker. Jeg tror personlig at kryptovalutaer og annen bruk av blokkjeder vil i alle fall brukes i bransjer og systemer hvor sikkerhet er utrolig viktig, som i helsetjenesten eller regjeringer.

Blockchain, Block, Chain, Technology, Computer, Symbol

Kilde bilde 1 https://towardsdatascience.com/blockchain-technology-explained-to-your-grandma-bfea5ba876ac

1 tanke angående “Blokkjeder og kryptovaluta – en sikrere digital fremtid

  1. Nina Magnussen

    Veldig godt utgangspunkt, Rolf! Det ser ut som at det har skjedd noe med bildene dine, for disse vises ikke. Også er det heller ikke referert noe i teksten din, hvilket er ganske avgjørende med et faglig innlegg…

    Svare

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *