Fremtidens virksomheter

Plattformtjenester er en relativt ny måte å selge tjenester på mellom forbrukere, og den har bare blitt mer og mer populær de siste årene. Plattformtjenester er måte å drive en plattform på ved å binde sammen flere uavhengige parter. Man binder sammen forskjellige kunder mot hverandre. Finn.no er et eksempel på en plattformtjeneste. Her kan man både kjøpe og selge produkter til hverandre. Det er Schibsted som eier Finn.no, de holder tjenesten oppe og markedsfører den, men de selger ikke produkter der selv. De tar betalt for noen typer annonser, samt for å få vist din annonse øverst på søkesiden. Utover dette styrer egentlig tjenesten seg selv.

Airbnb som plattformtjeneste

Et annet eksempel på plattformtjenester er Airbnb. På Airbnb kan man leie eller leie ut et sted å bo hos/til noen andre. Dette er en kjekk tjeneste for personer som reiser mye i jobb, jobber offshore, har flere leiligheter eller hytter, og personer som ønsker å leie et sted å bo en kortere perioder. Jeg har brukt Airbnb en del ganger, og synes det er en utrolig kul og enkel tjeneste. Personlig har jeg bare leid steder å bo i forbindelse med ferier (før pandemien), og det er smart for begge parter. Den som leier ut får dekket sine kostnader med å eie boligen også når den ikke er i bruk, mens jeg som leier får et sted å bo som ofte er billigere enn hotell, men også har andre begivenheter, som for eksempel kjøkken, flere rom, hel leilighet/hus eller hytte.

Bilde av jeanvdmeulen fra Pixabay.

Airbnb driver nesten seg selv, Airbnb har både leiere og utleiere, og de trenger bare å tenke på å holde tjenesten oppe og ha kundeservice for sine kunder på begge parter. Airbnb har selvsagt også markedsføring og andre tilbud, men selve leilighetene er eid av privatpersoner som leier videre. Airbnb tar en liten andel av leieprisen i gebyr, for å opprettholde tjenestene sine. De tilbyr i tillegg en forsikring til utleiere, i tilfelle noen skulle ødelegge utleiestedet. Utover steder å bo tilbyr også Airbnb en tjeneste hvor man kan finne ulike opplevelser i forskjellige byer, det blir litt som en søkemotor, og man kan bestille billetter direkte via Airbnb. De som tilbyr opplevelsene, som er alt fra guidet tur gjennom byer til sportsarrangementer betaler et gebyr til Airbnb, i likhet med utleierne av bosteder.

Hvordan tjener Airbnb penger?

Når man leier et sted via Airbnb må man betale et tjenestegebyr. Gebyrene ligger på mellom 14 og 16 prosent ifølge nettsiden deres. For de som tilbyr opplevelser er gebyret litt høyere, på 20%. 

Bilde av den amerikanske kongressen som ble stormet i starten av 2021. Bilde av Anuska Sampedro

Samfunnsansvar

Airbnb har vist seg å bry seg mye om sine utleiere og leiere, de har egne rutiner for sikkerhet rundt Covid-19. De utbetalte til og med en stor sum penger til utleiere som tapte inntekt på grunn av nedstengingene ved pandemien, som tapte inntekter siden de ikke fikk leid ut, eller fikk kansellerte bestillinger. Etter stormingen av kongressen i USA den 6. januar ble alle bestillingene i Washington DC kansellert, av sikkerhetsmessige årsaker under presidentinnsettelsen 20. januar, for å prøve å hindre videre protester av tilreisende.

Airbnb hjelper utleiere å leie ut ved å markedsføre for tjenesten sin med anbefalingsalgoritmer. Jeg har selv opplevd å se på en leilighet i et område, og få reklame senere på andre nettsider om akkurat den leiligheten, eller andre leiligheter i samme prisklasse i det området. Dette hjelper utleiere å leie ut stedene sine, og øker sjansen for at forbrukere leier sted via Airbnb og ikke andre tjenester. Anbefalingsalgoritmene gjør det også enklere for kundene å finne en passende leilighet, man kan søke på områder, legge til prisbegrensninger, hvilken type sted man ønsker å leie, hvilke begivenheter man trenger, hvor mange man er, og mange flere filter. Dette gjør det utrolig effektivt og enkelt å bruke tjenesten. 

1 tanke angående “Fremtidens virksomheter

  1. Nina Magnussen

    Det er mye bra her, Rolf, og du skriver veldig godt 🙂 Jeg savner likevel referanser i teksten din, og ikke minst – hva er transaksjonskostnader, og hva er det AirBnb gjør for å senke brukernes transaksjonskostnader?

    Godt utgangspunkt – men det skulle gjerne vært noe mer dybde 🙂

    Svare

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *