Mennesker og kunstig intelligens – er vi på samme lag?

I forrige innlegg skrev jeg litt om kunstig intelligens. Jeg skrev om hva det er, hvordan vi kan bruke det for å gjøre hverdagen lettere, og hvordan vi kan implementere det i hverdagen vår. Det er mye bra med kunstig intelligens, og mye vi kan utnytte det til for å få et enklere liv. Men er det en hake? Hva er egentlig bakdelene og de mørke sidene med kunstig intelligens? Det skal jeg ta opp i dette innlegget.

Det er mange eksempler på kunstig intelligens vi møter i hverdagen. Det er implementert i alt fra biler som kan kjøre seg selv (blant annet Tesla), til Siri på telefonen som kan fortelle deg værmeldingen hvis du spør (som jeg har en tendens til å si takk til). Teknologiene er ikke perfekte, Tesla ber deg holde i rattet selv om den kjører, slik at hvis det oppstår farlige situasjoner så har man alltid mulighet til å ta over kontrollen. 

Så kan vi stille spørsmålet, oppstår problemene siden teknologien ikke er god nok, eller fordi vi stoler for godtroende på den? 

I mars 2018 var det en ulykke med en selvkjørende bil fra Uber som kjørte på en kvinne som skulle krysse veien. Bilen skal ha kjørt i 65 kilometer i timen på rødt lys og truffet kvinnen. Bilen hadde en sjåfør som skulle ta over kontrollen, men skal ikke ha reagert i tide. Dette får mange til å reagere på om selvkjørende biler er klare for å benyttes, og om de noensinne kommer til å bli det.

Tar over jobbene våre

I kundeservicejobber er det også store forandringer. Mange av plattformene som har Chat-løsninger med kundeservice bruker i dag kunstig intelligens i stedet for mennesker for å svare på spørsmål fra kunder. Dette setter kundeservice-medarbeidere i risiko for å miste jobbene sine.

Kompletts lager i Sandefjord

Kunstig intelligens blir i tillegg brukt i roboter og maskiner som gjør jobben for oss i stedet for at vi gjør alt selv. Det er foreløpig noen yrker som er spesielt i faregruppen, blant annet produksjon og logistikkyrker. Vi har alltid hatt en viss form for automatisering, og dette er noe vi har sett over lengre tid ta over jobber eller gjøre jobber lettere for oss. Ovenfor er et bilde fra lageret til Komplett, som selger elektronikk. Her kan vi se at lageret er nesten helt automatisert, de bruker kunstig intelligens til å plukke varer som er bestilt. 

Dette øker effektiviteten på lageret deres med utrolige mengder, og skriver på nettsiden deres at en lageransatt på et konvensjonelt lager kan håndtere ca. 30 varer i timen, mens deres system håndterer opptil 320. Å investere i et slikt anlegg koster utrolig mye, men vil i lengden lønne seg, ettersom de sparer penger på å holde bemanningen lavere, og kan håndtere flere bestillinger uten forsinkelser og overtidsbetaling. 

Hvordan ser karrierefremtiden til oss mennesker ut?

Bakdelen med et slikt system er at vi mennesker mister jobben, og etter det blir flere og flere slike, fullt automatiserte systemer blir det mindre og mindre arbeidsplasser tilgjengelig. Noen nye kommer siden noen må kunne programmere og vedlikeholde systemene, men enda flere blir borte. Dette er noe av det som bekymrer meg mest med utviklingen av kunstig intelligens. Jeg tror det blir vanskeligere å få seg jobb i fremtiden, spesielt i land som er på hugget når det kommer til å implementere kunstig intelligens og automatiserte anlegg. Det er en utvikling vi har sett lengre enn mange tror, helt siden den industrielle revolusjonen. Dette er bare siste skrik innenfor teknologi. Jeg tror flere bransjer vil ta i bruk teknologien. Jeg tror også at kompetansenivået for å få seg en jobb, både deltid og heltid vil øke drastisk i løpet av ikke så mange år, fordi mange av jobbene som ikke krever utdanning blir overlatt til roboter og annen form for kunstig intelligens.

Kilder:

Komplett: https://www.komplettbedrift.no/kampanje/40253/slik-fungerer-europas-mest-effektive-lagersystem

Dødsulykke selvkjørende bil: https://www.tu.no/artikler/forste-dodsulykke-med-selvkjorende-bil-kan-fa-store-konsekvenser-for-videre-testing-av-teknologien/433117

1 tanke angående “Mennesker og kunstig intelligens – er vi på samme lag?

 1. Nina Magnussen

  Veldig spennende innlegg, Rolf!

  gå gjerne gjennom dette innlegget når du har tid, for å se på flere referanser i løpende tekst med bruk av hyperlink, samt korrekt bruk av bilder hentet fra nett iht. opphavsrett. En grei huskeregel er å bruke gratisbilder fra sider som Pixabay eller Unsplash. Der er det heller ikke pålagt å kreditere fotograf, men det er alltid fint å gjøre det likevel. Da kan du skrive “bilde av X hentet fra Y”, med kilden i hyperlink.

  Kanskje du også skal hyperlinke til ditt andre innlegg om AI?

  Utenom dette, så leverer du et veldig godt innlegg! Bra jobba 🙂

  Svare

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *