Kunstig Intelligens, hva er det?

Robotprodusenten Boston Dynamics robot som er i stand til å gå, åpne dører, ta en 360 og andre kule ting.

Kunstig intelligens er at for eksempel en datamaskin eller robot har både teknisk og sosial kunnskap. Eksempler på kunstig intelligens er Siri på Apple-enheter, som du bokstavelig talt kan snakke med og har en menneskelig stemme. Du kan spørre Siri om hvordan værmeldingen ser ut, be henne sette på en sang, eller fortelle deg en vits samt mange andre kommandoer. Kunstig intelligens har blitt mer og mer utbredt, og vi bruker det i det daglige uten å tenke over det, bare det at jeg omtaler Siri som «henne» og ikke «den der maskinen» sier kanskje litt om hvor naturlig det føles. Kunstig intelligens har blitt standarden på kundeservice-chatter, Coop bruker kunstig intelligens for å gi deg personaliserte tilbud – man får rabattkuponger på produkter man kjøper mye av.

Når noen nevner kunstig intelligens er det første jeg tenker på roboter som tar over verden. slik som i for eksempel The Terminator filmene blant en lang liste over filmer som handler om det samme. Heldigvis er ikke roboter i dag helt der enda, men det skal sies at de allerede er i stand til å danse mye bedre enn meg, som vist i videoen over fra robotprodusenten Boston Dynamics, som lager roboter, noen som minner litt om mennesker, de har to ben og armer, og kan gå, åpne dører, og danse overraskende bra.

Kunstig intelligens i hverdagen

Du har kanskje prøvd kundeservice-chat hos forskjellige steder, et eksempel på dette er Otelia fra Telia, som blant annet hjalp meg å finne ut av PIN-koden på telefonen min, siden jeg har utrolig dårlig hukommelse, alt hjemmefra, uten å måtte ringe kundeservice og snakke med et menneske, fordi det kan fort bli kleint. En fordel med å overlate slike jobber til roboter er at man kan ha ubegrensede åpningstider. Man kan snakke med Otelia når som helst, og Telia slipper å betale natt-tillegg til ansatte. Hvis man ønsker å snakke med et menneske kan man bare skrive det til hun, og hun overlater chatten til et menneske – forhåpentligvis uten å bli såret.

Bakdelen med dette – noe som mange snakker om og grubler over for tiden er, tar robotene over arbeidsplassene våre? Man kan tenke seg at Otelia kan svare på de fleste spørsmål, og hun kan hjelpe utrolig mange kunder samtidig, da kreves det færre ansatte hos Telia på den avdelingen. Samme gjelder hos for eksempel mange Coop butikker, som har erstattet «kassedamer» med disker hvor man skanner varer selv og betaler – helt uten hjelp fra ansatte. Blir det jobber igjen for oss mennesker? Og hvordan vil dette påvirke fremtiden? Vi har sett ganske store forandringer bare de siste årene.

1 tanke angående “Kunstig Intelligens, hva er det?

 1. Nina Magnussen

  Du skriver om mye interessant rundt AI, og forklarer godt om de ulike eksemplene du trekker frem. Hvis du hadde gitt en noe tydeligere begrepsavklaring om AI, så ville det vært helt supert. For uten om det, synes jeg du snakker veldig forståelig om det. I tillegg er det supert at du har inkludert både video og bilde i innlegget ditt 🙂

  Jeg ser at du ikke har inkludert artikkel, som oppgaven ba om. Dette tror jeg kunne gitt innlegget ditt en spennende vri, og latt deg gå mer i dybden 🙂

  Til neste gang er vil jeg påpeke viktigheten av å referere til kilder når du skriver om noe som ikke er allment. Det gjelder både i tekst og bilder som ikke er dine. For under bildet du har tatt med, har du skrevet en fin beskrivelse, men legg også til link. Da er det fint å bruke hyperlink, så du slipper å legge ved hele linken. Når du skal referere i løpende tekst, er det også fint å bruke hyperlink. Da er det lett for leseren å kunne klikke seg inn, og det tydeliggjør at det du skriver er hentet fra et sted. Kilder brukt i teksten kan man legge nederst i innlegget, markert med «referanser/kilder».

  Gleder meg til å lese ditt neste innlegg, Rolf!

  Svare

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *