Studieteknikk

Første uke av semesteret er over, med introduksjonsforelesning og en ganske tøff start på uken for de fleste. Allerede er det mye jeg har gjort, jeg har laget nettside, som jeg synes er kjempekult, jeg har hatt to andre nettsider tidligere, men mer om det kan vi spare til et annet blogginnlegg. På begge disse hadde jeg WordPress, så er ganske vant til systemet fra før av, jeg er utrolig spent på resten av semesteret, ettersom nettsidebygging og alt rundt det er interessant for meg.

Hva er studieteknikk?

Noe vi har snakket om i forelesningene er studieteknikk, noe som selvfølgelig er sentralt for studenter, og det er nettopp dette jeg blir å ta opp i dette innlegget. Studieteknikk er måten vi lærer på, og metodene vi bruker for å tilnærme oss informasjon og kunnskaper. Studieteknikk er noe jeg ikke føler vi direkte lærte om på verken ungdomsskolen eller videregående, det kan være fordi vi fikk veldig konkrete oppgaver, les det, gjør disse oppgavene, og dette er lekse til neste time. På høyskole og universitet er det mer åpent og fritt for studentene. Vi møter opp på forelesninger om vi ønsker det, og hvis ikke så lar vi være, vi kan jobbe 1 time med skole hver dag, eller 10, eller vi kan spare alt arbeidet til to uker før eksamen og ta et såkalt «skippertak».

Hva er din studieteknikk?

Alle har forskjellige studieteknikker og måter å jobbe på, det er ingen fasit på hva som funker og ikke funger. Det er ikke sikkert min måte å studere på fungerer for naboen. Men noen tips vil hjelpe de fleste.

Under er utklipp fra forelesning, når foreleser Marianne Hagelia spør hva studentene gjør i studieteknikk.

Dette er gode stikkord å ha i bakhodet når man studerer. De større ordene er ord fler har svart, så de fleste leser og noterer. Det er ikke alt på listen som vil fungere for alle, som for eksempel markering av tekst – jeg trenger alt i en mappe eller sortert på en plass. 

Marianne Hagelia anbefaler oss videre å jobbe med notater i etterkant av forelesningen, hun foreslår at vi noterer for hånd mens forelesningen foregår, og så finskrive inn på datamaskinen etterpå, og legge inn i for eksempel OneNote, som er et populært program vi har blitt kjent med i løpet av studiene. Videre sier hun at det er lurt å lage flashcards eller teste hverandre i grupper, hjelpe hverandre og diskutere med hverandre i etterkant.

Er det en fasit på hva som funker?

Hun nevner også noen eksempler på at noen måter å studere på er bedre enn andre, uavhengig av hvilken studieteknikk man bruker selv. Hun stiller spørsmålet om hvem som lærte mest av de tre gruppene under:

Det er gruppe 3 som lærer mest av de tre gruppene. Marianne forklarer at hvis man leser en tekst tre ganger så kan man innholdet i teksten, men hvis man blir testet flere ganger i etterkant så får man kompetanse over innholdet i teksten, og kan knytte det opp og bruke det i andre situasjoner eller pensum. Det som er skummelt med dette er at jeg vil tro gruppe 1 tror de kan teksten veldig godt, og tror de vil gjøre det bra i en eventuell test. Det er ingen fasit på hva som funker best for deg, men når man tenker på veldig spesifikke eksempler kan det være noen studieteknikker som har fordeler andre teknikker ikke har.

Jeg mener det er viktig å teste ut andre studieteknikker, lære om det og bruke det man liker og føler seg komfortabel med. Noe jeg også har lært er at det er utrolig viktig å ha det gøy når man studerer også, ha belønninger, ta pauser, og ha det gøy, hvis ikke er det fort at det blir for tørt og man legger studiene fra seg og gjør andre ting i stedet.

Blogging

Siste del av forelesningen til Marianne forteller hvorfor blant annet denne bloggen eksisterer; for å lære. Å blogge hjelper oss å forstå det vi lærer om – i dette tilfellet føler jeg at jeg har forsket litt på studieteknikker og gått gjennom presentasjonen hennes en gang til mens jeg skrev innlegget. Jeg føler jeg har lært mer under denne prosessen enn selve forelesningen, fordi jeg har funnet ut ting selv, og formulert det jeg fikk vite i forelesningen videre til dere som leser nå. Vi får brukt informasjonen og kunnskapene vi har tilnærmet oss i nye sammenhenger og forstår det på en annen måte, og går mer i dybden. Vi får sjansen til å velge selv hva vi ønsker å gå i dybden på, hva som interesserer oss mest, og hva vi ønsker å skrive om.

Dette tror jeg er en veldig fin måte å lære på, og at det hjelper med å studere på en ny og spennende måte, jeg er svært positiv til prosjektet, og tror det vil hjelpe flere med å henge med og å motivere dem til å skrive innlegg. Det blir som offentlige notater, og man får brukt det man har lært i nye situasjoner og får utfordret seg selv. Hva man bruker bloggen til er opp til den enkelte. Bloggen er svært relevant for studiene også – man markedsfører seg selv, digitalt. 

Kilder

Forsidebilde: https://www.flickr.com/photos/scubasteveo/296747958/in/photolist-sdUQ7-rKuZ4-2iPTJS6-2ka7kKM-2iM7b6s-CBAjNS-7BiATZ-iSuDE-3K39SB-SGuHxA-3tb91M-RDLQpY-7DWdZt-sTg3Z-JQLuV-WGaznh-s7RYtw-bDrN-oRmwRR-NF9hvd-qmQtKF-5EhzrY-CXhsW-5BDVuf-cmBz6s-aR7s4Z-drVb2b-4QgPEP-9burQa-9jiJyf-9QhWCc-5uiaQy-cjRSK-UDPhE6-7kvbAr-98NEUR-a8naU8-AcyoGe-4VvELB-4HeJuo-cJVayQ-cJVajW-acAcKB-4otpmH-8roE9g-4dEekT-yAK3r-8vLYT5-ebx3rE-2gGCoZH

Forelesning 2, Marianne Hagelia

1 tanke angående “Studieteknikk

 1. Nina Magnussen

  Dette er veldig fint, Rolf!

  Jeg er veldig fornøyd med at du nå har jobbet mer med struktur, og laget underoverskrifter. Dette er en fryd for øyet, og sammen med flere bilder, er dette et veldig fint innlegg. Du har generelt god oppbygging av tekst, og et godt språk, som er viktige faktorer i et «kvalitetsinnlegg»!

  Kanskje du til neste gang tar imot et par utfordringer fra meg?
  1. Hvordan kan du jobbe med tittel for å skille deg mer ut, og fange leserens interesser fra første stund?
  2. I dette innlegget hadde det vært gøy om du fikk frem mer av dine egne studieteknikker, og kommet med noen personlige tips til andre? For selv om du skriver om et tema du ikke har «funnet opp» selv, så er det helt lov å komme med egne tanker og refleksjoner, for å gjøre innlegget mer personlig. Så fremt at dette ikke kommer i veien for fakta, men heller krydrer innlegget 🙂

  Veldig bra jobba! Jeg gleder meg til å følge bloggen din videre!

  Svare

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *